CPO Elzendal gaat bouwen in Nijmegen-Oost.

Eerste Burendag 2025: Op naar start bouw!

14 januari 2025

‘De mist is opgetrokken’, zo beschreef een van de toekomstige Elzendallers zijn gevoel over de fase waarin ons project nu is beland. Na een lange fase van onderhandelingen, waarin het soms maar moeilijk te geloven was dat dit alles écht ging gebeuren, werken we nu voor het eerst toe naar een concrete datum:

1 april 2025, start bouw.

Om dat te vieren, begon de eerste Burendag van het jaar om 10:30 meteen met (alcoholvrije) champagne. We hieven het glas op de ondertekende aannemersovereenkomst, op het feit dat we als groep compleet zijn, en op ons DB. Want dat DB staat niet voor niets voor Dagelijks Bestuur: zij zetten zich iedere dag opnieuw in voor onze gezamenlijke woondroom.



Die droom voelde vandaag nóg iets dichterbij dankzij de maquette die we voor het eerst te zien kregen. Dingen die aan de hand van schetsen nog moeilijk voor te stellen waren, zoals de afstand tussen de gebouwen en het hoogteverschil in de tuin, werden zo voor het eerst duidelijk zichtbaar.

De ochtend vloog voorbij: na een uitgebreide ‘check-in’ in een kring en een vlot spel vol duivelse dilemma’s stond voor we het wisten de zelfgemaakte soep al op tafel en was het tijd voor de lunch.


Na de pauze namen we afscheid van de mensen die in de afgelopen maanden toch hebben besloten om te kiezen voor een woning ergens anders. Met een voor hen bedachte tekst op de melodie van Don McLeans ‘American pie’ deden we ze luid zingend uitgeleide. We zien ze graag nog eens terug, This is not the day of goodbye!



Ook was er voldoende tijd om met een kopje thee of koffie en zelfgebakken zoetigheid bij te kletsen. Want eigenlijk zijn we al een beetje buren, die het niet alleen over de slimste plek voor een wasmachineaansluiting willen hebben, maar ook over de afgelopen feestdagen en de plannen voor het nieuwe jaar.

Het middagprogramma was van serieuzere aard. Onder begeleiding van Paul Berkers keken we naar de vraag hoe we als groep beslissingen willen nemen. Paul houdt zich als systemisch coach bezig met besluitvorming in groepen, bijvoorbeeld via de uitgangspunten van deep democracy. Daarnaast is hij een van de bewoners van Eikpunt, waar we tijdens deze Burendag te gast waren.


In de aanloop naar onze verhuizing naar de Elzenstraat willen we graag een start maken met het huishoudelijk reglement. Maar hoe doe je dat, als de meningen sterk verschillen? Aan de hand van concrete voorbeelden testten we alvast een paar manieren om tot een besluit te komen. Wat willen we straks afspreken over huisdieren, over de was, en over roken? Geen makkelijke beslissingen, maar omdat we na al die jaren als groep naar elkaar zijn toegegroeid lukte het al heel aardig.



Zoals een andere toekomstige Elzendaller het formuleerde: Ons project is als een bergwandeling, en best een zware. Geconcentreerd zetten we de ene voet voor de andere. Onderweg stoppen we op een vlakte, en kijken we voor het eerst op. We zien dat we nog een heel eind te gaan hebben, maar ook hoe ver we al zijn geklommen. Op naar de top!

21 mei 2024
De tweede burendag zit erop!
12 november 2023
Op 21 oktober vierde CPO Elzendal voor het eerst feest op eigen grond.
19 juli 2023
Laten we eerlijk zijn: het kan nog best een tijd duren voordat onze woningen worden opgeleverd, en dus ook voordat we ze kunnen gaan inrichten. Want op dit moment staan we voor de uitdaging om onze plannen binnen een bepaald kostenplaatje te realiseren zonder al te veel concessies te doen aan het oorspronkelijke ontwerp én aan onze waarden (en dat is geen sinecure, kunnen we je verzekeren!). We zijn dus druk in gesprek met elkaar en met onze samenwerkingspartners om de best mogelijke keuzes te maken. Toch, of juist daarom, maakten we tussendoor ook ruimte voor interieur-inspiratie. Hoe kunnen we duurzame, natuurlijke materialen niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant inzetten? Hoe creëer je een interieur waardoor je je meer verbonden voelt met de / jouw eigen natuur? Dat was de centrale vraag die we Anselien School van Studio School stelden. Zij ‘antwoordde’ met een ontzettend inspirerende workshop! De kern van haar werk? Binnenruimtes ontwerpen waarin mensen zich prettig voelen en de natuur een centrale positie inneemt. “Healthy spaces, happy faces” is haar uitgangspunt. Tijdens de workshop ging Anselien onder meer in op de principes van biofilisch design (bio = leven en filie = houden van) en vertelde ze over het 10R-circulariteitsmodel: 1 Refuse, 2 Reduce, 3 Rethink, 4 Reuse, 5 Repair, 6 Refurbish, 7 Remanufacture, 8 Repurpose, 9 Recycle en 10 Recover. Er kan zoveel meer door anders te kijken naar en te werken met (bestaande) meubels en (natuurlijke) materialen! Daarna werd het praktisch en liet ze onder meer materialen zien om op de vloer te leggen en textiel om je bank mee te bekleden. De tafel lag vol met boeken en stalen stof om ideeën op te doen. We maakten allemaal een eigen moodboard waarin kleuren, vormen en compositie centraal stonden. Anselien moedigde ons bovendien aan om een zogeheten ‘vlekkenplan’ te maken op basis van de plattegrond: welke woon- of leeffunctie moet welk deel van de ruimte gaan krijgen? Daarbij werden we op scherp gezet door vragen als: In welke levensfase bevinden jij en je eventuele huisgenoten zich? Welke verschillen zijn er, en wat betekent dat voor de woonwensen binnen je huishouden? Hoe flexibel moet je interieur zijn? Wat bevalt je wel/niet aan je huidige inrichting? Wat wil je persé wel/niet meenemen naar je nieuwe plek? Ben je iemand van “design by coïncidence” of wil je graag op voorhand alles duidelijk hebben? Na de workshop ging iedereen naar huis met concrete ideeën. Daardoor kwam onze woondroom weer een stukje meer tot leven! Dank, Anselien, voor je enthousiaste begeleiding tijdens deze inspirerende sessie! Meer weten over Anseliens werk? Kijk dan op https://studioschool.nl/
Meer berichten . . .
Share by: